Om webbplatsen | Kontakt

Håller våra städer på att bli som på Al Capones tid i Chicago?

Så var det dags igen med skottlossning och i kväll var det i södra Stockholm. I Malmö och Helsingborg har det nästan varit vardagsmat med skottlossning som flera gånger slutat med bråd död. I dagens större städer är det alldeles för lätt att vara anonym. Det är lätt för gärningsmannen att slippa undan.

Rättsväsendet är också mån om att vi skall kunna förbli anonyma och har stora restriktioner för övervakningskameror. I den lilla byn för hundra år sedan gick det inte att vara anonym. Alla kände alla och det innebar en trygghet och säkerhet. I miljonstäder går det inte att lösa tryggheten på det sättet längre. Men jag har ett enkelt recept och det är kameran och den elektroniska filmen.

Vilken är skillnaden om den nyfikna damen i den lilla byn ständigt kikade bakom gardinen när någon gick förbi eller om det är en kamera. Jag kan inte inse skillnaden. I båda fallen så blir man registrerad och om jag får välja så blir jag hellre iakttagen av en kamera som oftast inte ljuger eller ser fel. Verkligheten kan alltid spela det nyfikna ögat ett spratt.

Vi vanliga människor skall inte behöva finna oss i att rena ”Al Capone dåd” blir vardagsmat i Sverige. Det är inte fler poliser vi behöver utan det är fler övervakningskameror. Om vi så har en polis i varje gathörn så hjälper det inte mot den här typen av våldsdåd. De som sysslar med den här typen av brott måste låsas in och det går ganska lätt om man vet hur de ser ut.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading