Om webbplatsen | Kontakt

Har vi tillräcklig ”killerinstinkt” i Sverige!

Nu upprustas Försvaret lite försiktigt med anledning av ökad militär aktivitet i Ryssland. Nya ubåtar och flygplan lugnar försvarskramarna och bra är väl det. Samtidigt kanske våran industri får nya order vilket också är bra. Vi behöver ny teknik och nya metoder för vårt försvar.

Tyvärr verkar det mesta bygga på gamla strategier och erfarenheter och vi själva är väldigt beroende av den nya tekniken med alla den sårbarhet som finns där. Det gäller att hitta modeller som gör att vi kan skydda våra egna IT system vilket inte är det lättaste.

Den stora frågan är dock om vi har eller kan mobilisera den ”killerinstinkt” som behövs vid ett väpnat angrepp. Idag tror jag att det är ett mycket litet fåtal som har förmågan att döda kallblodigt vilket är nödvändigt om vi blir angripna och vill försvara oss.

Vi har ju de senaste två hundra åren i FN,s bara deltagit i ”peace keeping” med något undantag deltagit i ”peace enforcement”. Vår motståndare har deltagit i strid på liv och död och det är skillnad. Förhoppningsvis kan man bygga upp en aggressivitet vid skarpt läge och det är bättre att vi inte har den aggressiviteten i fredstid som vi har just nu.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv