Om webbplatsen | Kontakt

Heder betyder det något viktigt längre?

Förr var heder ett fint begrepp som betydde att man var aktad och aktsam mot sina medmänniskor. Idag finns det bland alla dessa fina benämningar ett inte lika fint hedersord som till exempel hedersmord. Hur nu ett mord kan relateras till heder är näst intill obegripligt. Ironiskt finns även ”hedersomnämnande” i nedsättande betydelse. Betyder ordet heder egentligen något bra i dagens samhälle eller är det ett sätt att bättra på färgen på något passé och lite unket.

Fortfarande utses hedersmedlemmar vilket måste anses som särdeles mossigt och ur tiden. Heder är nog inte längre något hedervärt utan snarare ett dåligt samvete eller härtill är en förening nödd och tvungen. Det är också ett belastande  på en förening att få heders medlemmar på halsen de skall ju kommas ihåg ända fram till begravningen. Mitt råd till alla föreningar utse aldrig hedersmedlemmar. Gärna en förtjänstmedalj i guld men avskaffa hedersmedlemskap.

Hedersknyffel låter inte heller så bra utan här låter bästis eller vän i alla dess former bättre. Kanske är hederlig och hedersman den enda heder som fortfarande inte är nerskitat. Hur som helst när du hamnar i hedersgebitet fundera över varför du hamnat där.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv