Om webbplatsen | Kontakt

Japanerna satsar på tvättmaskinrobotar i äldrevården!

Invandring är inget för japaner även om det finns stora mänskliga resurser i närområdet. En historisk sanning som de inte vill överge och en japansk motsvarighet till sverigedemokraterna skulle inte ha en chans i ett sådant land. Nu satsar man på robotar och det senaste är en tvättmaskin för äldre. Man stiger in i en stor burk och blir omsorgsfullt tvättad. Ja varför inte en robot den lär inte glömma den äldre i duschen så länge det finns el.

Den demografiska situationen är mycket besvärlig i Japan och det blir alltfler äldre och färre yngre. I Sverige importerar vi yngre arbetskraft för att klara vården. När det gäller att bli tvättad så håller jag på den japanska tvättmaskinen den rynkar inte på näsan för en ful fet gubbe utan tvättar och samtycker. Härtill lär de ha uppfunnit stövlar som gör det lättare att gå för den som är ofärdig. Jag vill gärna ha en Segway istället för japanska ”sjumilastövlar”.

För att vara allvarlig så tror jag att robotar och tekniska hjälpmedel är och kommer att vara en naturlig del av framtida äldrevård och det är bra. Det är kanske bättre att framtidens vårdpersonal i större omfattning får ägna sig åt att stimulera humant än att bada och tvätta skit.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv