Om webbplatsen | Kontakt

Jura i Frankrike en härlig kulturbyggd!

Jag har just avslutat en folkdansturne med Slagsta Gille till Jura i Frankrike inbjuden av Les Sygovies i Vecia i Jura. Folkdans och folkmusik är en internationell rörelse med utbyte världen över och inte en konservativ introvert svenskgrupp som många tror. Vi mottogs med glädje och värme i Jura och gjorde flera gemensamma framträdanden med våra franska vänner.

Vi besökte bondemarknaden i Louhans där både ankor och kaniner såldes i massor och även Lons-le Saunier där vi dansade och spelade på stora torget till en härlig fransk publik i den varma sommarnatten. Som alltid i Frankrike var det mottagning hos ”landshövdingen” som lovordade vårt utbyte. Uppe i jurabergen finns det flera härliga sjöar och stora campingar som ”Chalain” där vi dansade till en entusiastisk europeisk publik.

Abrois var nästa mål där vi givetvis dansade och blev inropade två gånger efter vårt folkdansframträdande. Jura är ett stort vindistrikt så givetvis finns flera vinmuseer som beskriver utvecklingen. Givetvis ett besök i Pasteurs bostad i Abrois och laboratorium han har betytt mycket för mänskligheten genom sina insatser.

Ett besök i St Amour är heller inte det många tror utan en kulturbyggd. I en liten ort i detta område benämnd Balanod blev det också ett bejublat framträdande tillsammans med ”Les Sygovies” som alltid blev det en härlig middag där Juras förträffliga viner och osten Comté givetvis ingår. Framträdande och kräftor på IKEA i Dijon samt en sightseeing i senapsstaden där det finns mycket av kultur och intressanta byggnader.

I Vercia vår vänort i Frankrike blev det vårt sista publika framträdande och en gemensam kväll med våra franska vänner med trevliga framträdanden från både Les Sygovies och Slagsta Gille. Hemresedagen blev ett känslomässigt avsked där de sedvanliga dubbelsidiga kindkyssarna blev salta av alla avskedstårar. Härligt stämningsfullt och en längtan till ett återbesök.

Nästa gång du är i Frankrike eller åker till Rivieran stanna ett par dagar i Jura området, smaka på kulturen, det goda vinet som aldrig ger huvudvärk och den goda osten Comteé.

Kommentarer

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv