Om webbplatsen | Kontakt

KVINNODAGEN ” kvinnans inträde i denna föreningen, tror jag icke skulle vara lyckligt”?

Naturligtvis håller jag mitt kön i all ära, men kvinnans inträde i denna föreningen, tror jag icke skulle vara lyckligt. Jag tror det skulle bliva till hinder för ideellt arbete. Nog finnes det föreningar, där kvinnan har sin plats, och där kan uträtta mycket gott och vara till hjälp för mannen, men inte i denna förening.

Hon kan emellertid ändå passivt arbeta för föreningen, i det att hon, när mannen kommer hem från ett föreningsmöte eller från sin tjänstgöring, visar honom en glad uppsyn eller giver honom ett vänligt mottagande, hör och deltager i vad han har att anförtro henne och på så sätt komplettera honom och bliva ett stöd för honom både i hemmet och i hans arbete.

Men på en fest som denna har emellertid kvinnan sin givna plats. Vid sådana tillfällen skall hon lysa som en sol, vars livsgivande strålar skänka färg och glas över tillvaron. Då har hon uträttat mycket för föreningen i det att hon, vid minnet av en fest eller jubileum, alldeles säkert utgör en länk i den stora kedjan.

Så här skrev en hustrun till en avliden tulltjänsteman 1940 från ett fackligt jubileumsmöte. Nog har det hänt en del under 72 år om man ser tillbaka så här på kvinnodagen. Jag funderade över om jag själv skulle kunna vara som den här kvinnan om min partner var riktigt framgångsrik. Det svaret vågar jag nog inte publicera.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv