Om webbplatsen | Kontakt

Kränkning av svenskt luftrum!

Det låter väldigt alvarligt när statistiken över kränkningar publiceras och media förfasas och skapar en höna av en massa fjärdrar. De flesta kränkningar är ju rena misstag och handlar om mycket ringa intrång i meter. Visst finns det provocerande kränkningar och de skall givetvis behandlas därefter.

Jag landade en gång med ett sjöflygplan på Torne Älv där gränsen mellan Sverige och Finland går mitt i älven. Skall man landa på en smal älv så går säkerheten givetvis först och det är nästintill omöjligt att inte vingspetsen kommer in över mittfåran vid något tillfälle under landningen.

När vi taxat in till en brygga med flygplanet på svensk sida kom en man från finska militära gränsbevakningen och gormade om att vi kränkt finskt luftterritorium. Den här händelsen rapporterades som en kränkning till finska behöriga myndigheter. Gränsbevakningen fick en pinne i sin magra statistik. Svensk Tull vid Torne Älv skulle givetvis inte reagera på samma sätt över en sådan nullitet. Nu finns det ingen svensk Tull längre utmed Torne älv om man inte räknar någon enstaka patrull om året.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv