Om webbplatsen | Kontakt

Lagstiftarna klumpiga när de lagstiftar i den nya tekniken!

Det finns många exempel på att svenska lagstiftare är trampar in i glashus när de ger sig in i den nya tekniken och nya medier. Senast är det några flickor och deras mor som drabbas av ett förtalsbrott på internet och får betala orimliga 570 000 kronor i skadestånd. Ett bagatellbrott som i princip är ett olämpligt uppförande av några omogna flickor.

Upphovsmannarätten är nästa klumpedunsfråga där något så enkelt som Spotify löste problemet och där lösningen tvingades fram via nätpirater och inte via en trubbig lagstiftning. Man biter sig fast vid en radio och TV avgift i värld där tekniken sprungit ifrån det gamla systemet. Här borde avgiften läggas på skattsedeln eftersom avgiftssystemet inte är i tiden.

Alla människor worldwide har kan ha tillgång till facebook, twitter mm och är sina egna publicister och var man på jordklotet man lägger ut sina synpunkter vet knappt någon. Den nya tekniken och medierna har snarare behov av någon form av ”code of conduct” än lagstiftning i dagens bemärkelse.

Tyvärr har jag inte ens sett en uppförandekod på ”den gamla eposten” vare sig på eller utanför yrkeslivet och myndigheter. Innan lagstiftarna ger sig in med sina i det här sammanhanget trubbiga verktyg borde det tas fram uppföranderekommendationer.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv