Om webbplatsen | Kontakt

Läkemedelsforskningen en statlig angelägenhet!

Bra att DN uppmärksammar problemen att både Pharmacia och Astra blivit uppköpta av utlänningar och nu är den svenska läkemedelsforskningen i kris. Tyvärr har dåliga styrelser och VD:ar fått leka på den här marknaden. Läkemedel är extremt dyra att forska fram samtidigt som de är strategiska för folkhälsan.

 

Vi har en spänstig debatt om offentlig eller privat vård vilken är ointressant jämförelsevis. Där handlar det om kvalitén i vården inte vem som är huvudman. Den frågan är förhållandevis enkel att lösa och har inget med huvudmannaskap att göra, det kostar lika mycket oavsett vem som styr. Det är även bra med konkurrens.

 

Att ta fram nya läkemedel och förnya dem som nu har skapat immunitet hos stora befolkningsgrupper kan sannolikt aldrig bli lönsamma för ett läkemedelsbolag. Forskningen måste få de pengar de behöver från den offentliga kassan samtidigt som dessa kostnader måste kunna tas tillbaka när läkemedlen kommer ut på marknaden. Därför behöver vi ett statligt ägt läkemedelsbolag som kompletterar forskningen.

http://www.dn.se/ekonomi/satsa-i-svensk-lakemedelsindustri-ar-en-djavulsk-roulette/?fb_ref=Default

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv