Om webbplatsen | Kontakt

Löneväxla!

Skatteavdraget för pensionsavsättning upphör i princip vid årsskiftet, en liten avslutsrännil om 1800 kr finns kvar 2015 men sen är det slut för vanliga löntagare. För den som har lön över brytpunkten till statlig skatt finns det ännu bättre möjligheter för den enskilde och arbetsgivaren att helt legalt undandra sig skatt för framtida pensionsavsättning. Den vanlige pensionären vill man muta med en bagatellartad skattesänkning.

Den som tjänar en bit över brytpunkten behöver inte förlora en krona på att sätta av det dubbla, dagens 12000 kr  i pension genom löneväxling. Dessutom får arbetsgivaren en lägre kostnad för arbetsgivaravgiften. Den enskilde som inte får ett öre insatt på den Allmänna Pensionen på lön över brytpunkten får pensionsnytta för sin inkomst. Idag går hela summan av Pensionsavgiften över brytpunkten till helt andra saker än din Allmänna pension.

Det här löneväxlingssystemet gynnar särskilt de med hög inkomst och kommer nog att utsättas för politikernas fingerfärdighet. Den som säger att vi har ett rättvist, robust, pensionssystem ljuger. Förra gången vi hade extraval var 1958 då handlade det om väsentligheter, pensionerna. Idag handlar extravalet om en sandlådedebatt.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv