Om webbplatsen | Kontakt

Otrevlig upptrappning av motsättningarna i Mellanöstern!

Ständigt ser man sammandrabbningarna i Mellanöstern och nu senast är det Israel och Palestinierna i Gazaremsan som bråkar med varandra. Vad jag kan förstå är det religionen som ständigt ställer till det. Idag var det fartyg som kom med bistånd som blev utsatta för övervåld och människor dödades. Det är för mig obegripligt att man med kraftigt våld angriper ett fartyg på internationellt vatten.

Religionen är den stora stötestenen och för mig som inte är troende utan sympatiserande med Humanisterna i Sverige ligger frågan på ett annat plan. Jag har jag svårt att förstå hur folk kan bli så fanatiska så de slår ihjäl varandra eller begår självmord i Guds namn. I Sverige måste vi ytterligare förstärka det sekulära synsättet för att inte komma i samma situation som de gjort i Mellanöstern och andra delar av världen.

Humanismen är vår mänsklighets viktigaste tro och det måste ständigt vara vårt mål att ge människan förmåga att ta ansvar för sitt eget liv. För två hundra år sedan var vi i Norden lika bra på att slå ihjäl varandra, kanske mest för att kungarna skulle hävda sig. Men det var ju också ett och annat krig i religionens namn.

Idag har jag svårt att tänka mig ett krig med våra Nordiska grannar och det känns på något sätt som om vi i Norden växt ifrån krigslusten och ”killerinstinkten”. Här har socialdemokratin varit föregångare i hundra år och nu är alla partierna med på tåget för att behålla vårt fredliga sinnelag. Låt slippa interna religionskonflikter och fortsätta att sträva mot ett sekulärt samhälle som alla trosinriktningar måste respektera.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading