Om webbplatsen | Kontakt

Pensionärsorganisationer lär av Ledarna!

Ledarna som organiserar i huvudsak chefer av alla de slag och en del karriärister har verkligen lyckats i sin omställning. De hette ju tidigare SALF och organiserade arbetsledare och gick en kräftgång rekryteringsmässigt, ungefär som dagens pensionärsorganisationer.

SALF bytte namn till Ledarna och hånades av andra organisationer för det. Men deras koncept med ett omskapande av den fackliga organisationen köp av tidningen Chef som var kommersiell i grunden var också ett lyckokast. Den finansierade i princip sig själv. Viss var det synen på chefen och annat som hjälpte till men det gjorde ju inte deras omställning osmartare. Man har dåvarande förbundsorföranden Björn Bergaman att tacka för detta.

Idag redovisar Ledarna 87 000 medlemmar och en ökning med 30 000 medlemmar sedan 1999. Våra pensionärsorganisationer borde ha gjort något liknande istället har de kvar sina tråkiga namn, SPF, SPRF, PRO och andra helt ovidkommande förkortningar. Tidningarna är uppfräschade men i har i grunden ett felaktigt ägarkoncept. De centrala organisationerna har vanskötts i förnyelsesynpunkt och följer inte med i tiden och sannolikt kommer de att dö ut.

Kloka förbundsledningar tar tag i förnyelsefrågor och anpassar organisationerna till rätt halvsekel åtminstone, så har inte skett i pensionärsorganisationerna. De nyblivna pensionärerna tycker inte att de behöver dagens pensionärsorganisationer och jag kan bara instämma i kritiken. Förändringsviljan är obefintlig i organisationerna så förr eller senare dyker det upp något nytt och då sätts sista spiken i kistan. Lär av ledarna

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv