Om webbplatsen | Kontakt

Riktigt ruskigt att politiker lägger sig i lönebildningen!

Vi är sakta på väg mot en mycket samhällsfarlig väg när politikerna lägger i sig lönebildningen. Det är oftast offentliganställda som undersköterskor, lärare och poliser som lyckas få  gehör för sina rop på högre löner hos politikerna. Nu är det också åt andra hållet Centerpartiet vill sänka ingångslönerna för de som har det sämst på arbetsmarknaden.

Centern vill skapa en egen lönebildning skapad på etnicitet i det vällovliga syftet att invandrare av olika kategorier ska få ett jobb. Hur detta ska gå till utan att arbetsmarknadens balans skadas ligger ovanför den normalbegåvades förstånd. Det visar också på Centerledarens omogna inhopp Jag är helt övertygad om att det skulle utlösa en storstrejk vilken i så fall vore önskvärt.

Att politiker är inne på arbetsmarknaden är allvarligt det är lika illa att fackliga företrädare springer i riksdagskorridorerna och lobbar för högre löner. Det gör man inte från den privata sektorns arbetstagarföreträdare fastän det finn grupper där som i så fall borde prioriteras. Arbetsgivarna är däremot flitiga att lobba för att det ska lagstiftas om löner.

Tyvärr minskar organisationsgraden i facken från 81% till 71% åren 2000-2015. Däremot ökar organisationsgraden för arbetsgivarna från 83% till 87% åren 2000 till 2010. Ytterligare hot mot den svenska modellen kommer från EU som vill lagstifta om Minimilöner och Allmänna Villkor vilket skulle bli riktigt knasigt.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv