Om webbplatsen | Kontakt

Strejk!

När den stora strejken 1906 var över fick löntagarna föreningsrätten och arbetsgivaren rätten att leda och fördela arbetet. Det senare en självklarhet med lite smolk i bägaren idag. Förr handlade konflikterna om att fördela brödfödan och till slut vande sig parterna i Sverige och alla såg den svenska modellen som en bra förebild.

Vi har inte haft några större konflikter i det svenska samhällets normala yrkesgrupper sedan slutet av 1990 talet. Reallönerna har ständigt ökat sedan dess. Tyvärr är det nu väldigt privilegierade och strategiska yrkesgrupper som utnyttjar konflikträtten. Nu handlar det om fri rörlighet av tjänster där intrånget på svensk arbetsmarknad är ett faktum.

På byggsidan är marknaden redan helt översvämmad av illojal konkurrens vilket i någon mån motverkas av ROT- och RUT avdraget. Yrkesrollerna förändras också en timmerman idag är egentligen en montör och även det mytomsusade flyget går mot automatiska system och piloten marginaliseras alltmer. Jag kan inte låta bli att tycka det ensidigt är osolidariskt att upp till 8000 av övriga anställda hotas av strejken.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv