Om webbplatsen | Kontakt

Tiggare ett nytt yrke?

Förr var städtant och diskare längst ner på den sociala yrkesskalan. De har nu blivit uppgraderade, fått fast anställning och tjänstepensionsavtal genom fasta anställningar som resultat av RUT. Städaren har  fått benämningen lokalvårdare eller sanitetstekniker. Diskaren har blivit maskintekniker nu när de stora diskmaskinerna kommit. Det var inget dåligt uppdrag att vara städare men skulle det gå ihop förr i tiden måste man jobba svart.

Tiggare är nu det nya yrket längst ner på den sociala skalan. Yrket domineras av folk från Bulgarien och Rumänien men alltfler svenskar dyker upp och tigger. En del av tiggarna har fina Rebookskor och en fin ryggsäck och ser inte alltför fattiga ut. De har givetvis skattefri inkomst och även i den branschen har villkoren blivit tuffare. Svenskarna är inte så givmilda numera, det finns för många tiggare i yrket.

Vi får nog vänja oss med tiggarna kommer att finnas här under överskådlig tid och det är en helt svart verksamhet utan insyn och socialt skyddsnät. Vissa platser ger mer pengar än andra och blir givetvis attraktiva. Normalt uppfattar man tiggare som svältande människor som ser utmärglade ut men det gör inte de nya yrkestiggarna. De ser nästan välmående ut. Vi som är lite äldre tycker att det är förnedrande för dem att sitta och tigga men så ser de inte själva på sin situation, det har helt enkelt blivit ett yrke att vara tiggare.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv