Om webbplatsen | Kontakt

Väst klantiga i att hantera alla folkresningar de senaste åren!

Ur askan i elden, har det slutat med sedan kriget mot Irak, folkresningen i Egypten, Libyen, Syrien och nu Ukraina. I Irak är det tokiga religiösa grupper som bombar och står i. Egypten har kväst de religiösa och är på väg mot stabilitet, Libyen är rena vilda västern och Syrien har knepiga religiösa som skjuter och bombar.

Nu är Ukraina aktuellt och väst stöttar befrielserörelser som är på yttersta högerkanten med främlingsfientlighet och stora motståndare för exempelvis sexuell frigörelse. Väst är naiva i de här länderna är inte svart svart, utan det är komplexa historiska skeenden och inte alltid rumsrena grupper som härjar på gator och torg. Sannolikt är det bäst för den vanliga människan att det inte blir upplopp och fullständigt moras.

När Sovjetunionen föll ihop var det nära med ett totalt kaos men lyckligtvis lyckades några starka ledare räta upp efter kommunismens moras. Polen, Tjeckien och Ungern kom bra på fötter eftersom de har en tradition som nationella stater. Jag kan dock inte se att det blivit bättre i Mellanöstern utan snarare sämre efter folkresningar och krig.

I Mellanöstern kommer de inte att bli bättre så länge religioner finns till. I Ukraina måste man gå försiktigt fram inte vräka ur sig okvädingsord som Carl Bildt och USA nu gör. I utrikespolitik måste man vara ”syntetisk mellan öronen”. Det behöver inte en pensionerad bloggare vara!

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv