Om webbplatsen | Kontakt

Vi är på år två i tjugotalet

Förra århundradet eller mitt århundrade så innebar tjugotalet en ny kulturell tid. Vi skapade nya danser och mode som erövrade varenda bonnhåla i Sverige. Det var glada danser och fräcka moden som spreds worldwide. Jag minns hur min mor bedårade sig över 1920 talet då hon var tonåring på bonnlandet utan både radio och kulturutbud. Hon började på filadelfia i byn Mårtsbo utanför Gävle och lärde sig spela gitarr och där dök det väl upp en och annan modemetveten och spred kunskap och irrläror. Hon lärde sig spela alla kända frälsisvisor som sedan hela livet blev kulturella upplevelser på våra fester. Mest ledsen blev hon när hon köpt en ny dräkt i slutet på 20 talet för pengar hon tjänat på att plocka blåbär och sälja på torget i Gävle. Förmodligen var det en dräkt som slutade vid knäna och vid färden hem på hästkärran kom det ikapp en häst som tuggade tag i dräkten och den fattiga ungdomen fick ingen glädje av tjugotalsdräkten. Men filadelfia lärde henne spela Guldgrävarsången på 1920-talet och när jag spelade upp Sven-Ingvars melodi Min Gitarr på skivspelaren sa hon direkt det där är Guldgrävarsången. I dag är det inte Filadelfia som skapar ungdomars musik utan det är nätet och alla tusentals TV kanaler. Jag känner inga nya vibbar år 2021 utan värden hukar för Corona smittan och inte ett uns av ny fin musik eller dans. Jag väntar vid min WIFI på nya tag.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv