Om webbplatsen | Kontakt

Vi har bara ett ord för främlingsfientlighet!

Rädsla och avstånd från främlingar sitter i vår ”reptilhjärna” och det finns där både hos den som förnekar och bejakar. Det borde finnas minst femton svenska ord som nyanserade ”främlingsfientlighet”. Det finns folk som inte gillar Stockholmare i Skärgården, norrmän i Strömstad, svenskar i Spanien, invandrare i Sverige och så vidare. Fientligheten är i de flesta fall inte så farlig men det finns extremer som måste hanteras hårdhänt.

Eskimåerna har 70 ord för olika snösorter, vi har bara tre kram, lös och skare. När man är inne på något som har stor betydelse för ett samhälle eller människor så behöver man nyansera. Idag har vi bara ett primitivt ord för främlingsfientlighet och det borde finnas minst 15 och kanske 70 st om allt skall komma fram. Vi måste ta den här frågan på allvar annars kanske den barkar åt helt fel håll. Den som kan bryta ner den här frågan på rätt nivåer kommer också att kunna hantera den.

Forskningen visar på vår hjärnas otillräcklighet och att vi föds med avståndstagande mot främlingar. Många hanterar sedan sin medfödda främlingsskepsis på ett intellektuellt sätt. Tyvärr gör inte alla det eller har den förmågan och jag tror att dagens sätt att hantera frågan är livsfarlig för samhället. Den som sitter i samma rum eller ligger i samma säng har passerat reptilhjärnans avsmalnade pupiller.

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv