Om webbplatsen | Kontakt

Vi har ministerstyre i Sverige, hymla inte!

Vi har ministerstyre i Sverige fastän det förnekas offentligt. I bakgrunden finns enheter för respektive myndighet på varje departement. Ingen myndighetschef vågar göra något avvikande eller extra utan att fråga departementet och i praktiken styr ministern på mer eller mindre raka eller krokiga vägar. Tjänstemän på departementen som befinner sig långt från verkligheten påverkar den operativa verksamheten mer eller mindre kompetent.

Nu verkar det ha blivit en sanning när till och med en hög tjänsteman på Statskontoret går ut i DN med att det pågår ministerstyre. Jag har hävdat ministerstyre i 15 år men ” ha rätt för tidigt är detsamma som att ha fel”. Det är mycket hederligare i USA där följer myndighetschefer och ambassadörer den folkvalda administrationen av landet. Det är ju också helt rätt att ansvarig minister får ta ansvar för sina myndigheter.

Det senaste beviset för ministerstyre är ju vapenkontraktet med Saudi Arabien och dagligdags sker liknande överenskommelser mellan departement och myndigheter. Ge ministrarna ett rakt ansvar för sina myndigheter ungefär som en bolagsstyrelse har och sluta hymla för ingen insatt tror att dagens myndigheter är fristående och oberoende enheter. Det är rakare att helt enkelt införa ”ministerstyre” i form av ”bolagsordförande”.

Kommentarer

Lägg till kommentar


 

biuquote
  • Kommentar
  • Live-förhandsvisning
Loading

Arkiv